Dunlop

Dunlop márkáról:

A Dunlop gumiabroncs története 1888-ban kezdődött azzal, hogy amikor a skót John Dunlop akkor 10 éves fia a belfasti házuk kertjében triciklizett, annak kemény fakerekei nyomokat hagytak a gyepen, és ez nem tetszett Mr Dunlopnak. Dunlop egy kerti gumislagot erősített a kerékre, amit vízzel töltött meg, ám ez nem bizonyult elég rugalmasnak. A háziorvosa ötlete nyomán (aki a felfújt kórházi matracokra gondolt) levegővel töltötte meg. Mivel a slagot nem tudta megfelelően ráerősíteni a fa vázra, ezért szövetborítású gumiszalagot használt. A levegő utántöltését egy cumisüveg tetejéből készült szeleppel oldotta meg.

Ötlete eredményességét az is jelzi, hogy 1888. júniusában egy észak-íroszági kerékpárversenyen, egy középmezőnybeli versenyző , William Hume, Dunlop által készített abroncsokkal minden futamot megnyert, amin csak elindult.

Dunlop benyújtotta szabadalmi kérelmét, azt először bejegyezték, majd hosszas jogi huzavona után 1891-ben visszavették tőle, mivel már 1845-ben egy skót mérnök feltalálta a légtömlős abroncsot, bár más módszert alkalmazott. Az ötvenes években nem volt rá akkora igény, mert cseréje nehézkes és drága volt, ezért ez a találmány akkoriban feledésbe merült. Ezek ellenére Dunlop egy virágzó céget alapított, mely forradalmasította a kerékpározást.

A Dunlop márka mára egyesült a Goodyearrel, de nem alárendelt, hanem mellérendelt pozícióban. A cégcsoporton belül a Goodyear képviseli a presztízst és a kényelmes irányvonalat, a Dunlop pedig a sportos prémium szegmenst hivatott szolgálnii. A Dunlop márkanév a motorozás szerelmeseinek sem ismeretlen, motor gumiabroncs kínálata is széleskörű. A motorspotokon kívül más sportágakban is jelen vannak termékei, például a teniszben.

Oldal: 1 / 35, összesen 860 találat