Vissza

Gumiabroncsok öregedése

Gumiabroncsok öregedése

A GUMIABRONCSOK ÖREGEDÉSE

A GUMIABRONCSOK ÖREGEDÉSÉNEK SZAKASZAI

A raktározás során az öregedést a következő tényezők befolyásolják:

 • NEDVESSÉG:

A gumiabroncsokat száraz, hűvös helyen kell tárolni, ahol állandó természetes szellőzés van. Ha a gumiabroncsokat kültérben tárolja, le kell takarni egy sötét és vízálló ponyvával.

 • FÉNY:

A gumiabroncsokat védeni kell a napfénytől, valamint az olyan mesterséges fény hatásától, amelynek magas az ultraibolya sugárzása. Előnyösebb az izzólámpa fénye a fénycsövekénél.

 • HŐMÉRSÉKLET:

A hőmérséklet 35 °C alatt kell, hogy legyen. Ne tegyük a gumiabroncsokat közvetlenül radiátorok és fűtőcsövek mellé.

 • ÓZONT KIBOCSÁTÓ ANYAGOK, OLDÓSZEREK, ÜZMANYAGOK ÉS KÉMIAI ANYAGOK:

A fenti anyagokkal egy helységben ne tárolja a gumiabroncsokat.

 • TÚLNYOMÁS, BENYOMÓDÁS:

A gumiabroncs deformációját okozhatják.

 • RÖVID TÁVÚ RAKTÁROZÁS:

A gumiabroncsok halmozhatóak, a halmozott abroncsok magassága nem lehet több 1,20 méternél. Négy hét után a halmokat át kell rendezni, a gumiabroncsok sorrendjének megfordításával. A felnire szerelt gumiabroncsokat felfújt állapotban kell tárolni, függőlegesen, vagy egy sorban, polcon.

 • HOSSZÚ TÁVÚ RAKTÁROZÁS:

A gumiabroncsokat függőleges helyzetben kell tárolni, polcokon, legalább 10 cm magasan a talajtól. Ahhoz, hogy elkerüljük a gumiabroncsok deformálódását, javasolt
egyszer egy hónapban a forgatásuk.

 • Használatuk alatt:

A gumiabroncsok használatuk során a felhasználási feltételek függvényében öregednek. A gumiabroncs akkor éri el az elhasználódott állapotot, amikor a futófelület a törvényben megszabott magasságig elkopik. Ezt a kopást nagyon különböző időintervallumokon belül éri el a gumiabroncs, a használattól függően. Ezért fontos, hogy ne keverjük az élettartam* és az életkor** fogalmakat. Bár a pótkereket nem használjuk, az is elöregedik.

* élettartam (a potenciálisan megtehető kilométerek)
** életkor (a gumiabroncs kora).

Az R30 számú rendelet előírásai szerint, az gumiabroncs oldalán fel kell tüntetni a gyártási évet.

 • A GUMIABRONCS KORÁNAK AZONOSÍTÁSA

 • AJÁNLOTT HASZNÁLATI IDŐTARTAM személygépkocsikhoz, haszongépjárművekhez:
 1. A gumiabroncsok különböző típusú anyagokból és gumikeverékekből tevődnek össze, amelyek olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek elengedhetetlenek a gumiabroncsok megfelelő működéséhez. Ezek a tulajdonságok idővel változnak.
 2. A gumiabroncsok esetében ezek a változások számos tényezőtől függnek, mint például az éghajlati körülmények, tárolási és felhasználási körülmények (terhelés, sebesség, nyomás, karbantartás stb.) amelyeknek a gumiabroncsok élettartamuk során ki vannak téve.
 3. Ezek a használattól függő változások nagyon különbözőek, ezért egy bizonyos gumiabroncs használati időtartamát lehetetlen pontosan előrelátni.

A gumiabroncs gyártási éve:

Ebből az okból kifolyólag, a gumiabroncs 5 éves használata után javasoljuk, hogy évenként ellenőriztesse gumiabroncsait (a pótkerekek gumiabroncsait is) szakemberrel. Javasoljuk, hogy a 10 évnél öregebb gumiabroncsokat cserélje le újakra, még akkor is, ha azok úgy tűnnek, hogy használatra megfelelőek és nincsenek elkopva!

2018. Február 11.